Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A ló fajtáinak csoportosítása

A több mint 100 lófajta csoportosítására számos lehetőség van. Többnyire szubjektív alapokon nyugszanak, bár igyekeznek objektív törvényszerűségeket figyelembe venni. Ebből kifolyólag tévedhetetlen, hibátlan csoportosítás nincs, de talán akkor járunk legközelebb az igazsághoz,, ha a lófajtákat a

-melegvérű
-hidegvérű
-póni- és kislófajták
-használati típusok szerint csoportosítjuk.

Melegvérű lovak

A testtömeg, a méret, a csontozat, a külső forma és a vérmérséklet alapján különböztetjük meg a hidegvérű lovaktól. Kevésbé tömegesek, finom csontozatúak, viszonylag kicsi, jól formált patájuk van. Nem jellemző rájuk a barázdált far. Szőrük finom, vékony, selymes tapintású. Bokaszőrük nincs vagy nagyon kevés.

Mozgásuk elasztikus, térölelő járásúak. A 3 jármódon kívül némely fajtára jellemző a poroszka és a telt mozgás. Küllemi tulajdonságaik univerzális hasznosításra utalnak. Vérmérsékletük élénk, ami gyors mozgást, kitartást eredményez.

Tartással, takarmányozással szemben igényesek. Közepesen gyorsan fejlődnek, ennek következtében hosszú életűek.

 

Hidegvérű lovak

Rengeteg vonatkozásban ellentéte a melegvérű lónak. Küllemi benyomásuk alapján az erővel párosult tömeget testesítik meg, ehhez jó izmoltság és barázdált far, ágyék társul. A lábak rövidek, ez elősegíti a hatalmas vonóerőt. A nyak magasan illesztett, terjedelmes. Sörényéből dús, vastag szálú hullámos sörény nő, amely annyira dús lehet, hogy mind a két nyakoldalra lehullik. Hasonlóan terjedelmes az üstök és a farokszőrzet is. Tömött, dús bokaszőrzet jellemző rájuk.

Nyugodt vérmérsékletű, könnyen kezelhető lovak. Gyors fejlődése, szivacsos csontozata, vizenyős izomzata miatt rövid az élettartama.

 

Póni- és kislófajták

A „póni” szó, gyűjtőfogalom, amit kistermetű lovak általános megnevezésére használnak, tehát nem egy egységes lótípust jelent. Valamikor olyan kistermetű lovat jelentett, amelynek belső és külső tulajdonságai sem különböztek a háziló vad ősétől, amelyekből többnyire kedvezőtlen környezeti feltételek között alakultak ki.

A pónifajták majdnem mindegyike szilárd és erős szervezetű, nagy ellenálló képességű, erős csontozatú, igénytelen, különösen hosszú életűek. Akciós mozgás, zömök alkat, dús sörény, üstök és farokszőrzet jellemzi őket. Kitartó és jó állóképességűek, csak megbízható használati tulajdonságaik, és arányaikban való különbség különbözteti meg őket a nagyobb mérető lovaktól.

A félvér olyan ló, amelynek az apja angol vagy arab telivér, az anyja pedig valamilyen más fajtájú ló.

 

Használati típusok

A típus szóval jelölhető a küllemi testalakulás, a testforma, a testarányok, de a lótenyésztésben sokáig a vérmérsékletbeli megkülönböztetésre, hasznosítási formára értették..

A típus fogalmának értelmezése sokféle lehet:

-biológiai típusosztály
-nemesítés-módszertani típusosztály
-hasznosítási típusosztály
-alkalmazott genetikai típusosztály

(a típus: az állat anatómiai, szövettani, élettani, genetikai és pszichológiai felépítése, amin az egyed megjelenése és használati tulajdonságai alapulnak.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

léci

(wippi petra, 2010.11.01 16:57)

Szijasztok!
Akinek van facebookja léci írja be h levike Lovas ott lájkolja az oldalt menjen be a képeknél a lovas és lova mappába és lájkolja a haffis(bordó pulcsis ember) képet.
Előre is köszi.

Sziasztok

(Norcica, 2009.01.23 21:08)

Sziasztok!
Nóri vok 12 éves.
Levelező társat keresek.
11-13 éves lányokkal szeretnék levelezni.
Nagy állatbarát vagyok!!!!!!!
Tanácsokat is adok!
e-mail címem:nore13@citromail.hu
Írjatok!!!