Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vemhesség

Mérsékelt égövön novembertől február-márciusig a kancák inaktív állapotban vannak, ebben az időszakban vemhesítésük nem lehetséges. A sárlás hossza általában normális esetben 4-6 nap, a ciklusok 16-20 naponként követik egymást. Az első sárlás, ellés után a 6-14 nap között a 9-10 napon következik be. A fogamzás minden esetben a sárlás végén az ovuláció után történik. A sperma a petevezetőben kb. 48 órán keresztül életképes, ha a petesejt, élő spermiummal találkozik, bekövetkezik a megtermékenyítés.

A termékenyítés gyakorisága 48óránként javasolt, mivel minden egyes alkalom fertőzést hordoz magában, így minimálisra kell csökkenteni a fedeztetések számát.

A fedeztetés után az első vemhességi vizsgálat 16-18. nap között javasolt. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy az ikervemhességet kizárják. A következő vizsgálat, egy embrió esetében, a 29. nap környékén ajánlott. Ha a 29. nap mégis két embrió található, akkor a kisebbiket le kell zúzni. A 75. nap környékén ajánlott a következő vizsgálat, ilyenkor a magzat már akkora, hogy egy esetleges vetélés esetén látható jele van.

A fejlődő embrió az első hat napban a petevezetőben van. A megtermékenyített petesejt osztódni kezd és morula vagy korai blasztula stádiumot ér el, ezután a méhbe kerül. A petevezető sérülése megakadályozza a további fejlődést. A méhgyulladás megakadályozza az embrió táplálkozását a korai időszakban és így az 5. nap után az embrió elvesztését okozhatja.

Számos vizsgálat igazolja, hogy a stressz vetéléshez vezethet. Az embriói rendellenességek jelentős számban okozhatnak magzatelhalást, ezt ultrahanggal vagy endokrinológiai vizsgálattal lehet diagnosztizálni. Az embrió felszívódás sok tényezőtől függ, így általánosan elfogadott séma nincs.

A vemhesség legfontosabb hormonja a progreszteron. Nem megfelelő hormontermelés esetén lehetőség van arra, hogy a kancát ezzel a hormonnal etessék. A kezelés időtartalma a vemhesség 120. napjáig tart.

Az ultrahangos vizsgálat segítségével lehetőség van a születendő csikó nemének a meghatározására is. Ezt a vizsgálatot a vemhesség 60-80 napja között lehet elvégezni.

A vemhesség időtartalma 335-355 nap, átlagosan 11 hónap.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

geza681125@freemail.hu

(kállai, 2011.06.14 20:56)

az én lovamnak 3-hete van de semmi nem léccódik rajta?? hogy legyen?

xfdzj

(nikki, 2011.01.23 14:01)

szép oldi!
nekem is van:
www.mindenamialovak.eoldal.hu
Lehetnénk társoldalak!
Leszünk?