Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az arab telivér
Az arab telivér gyors, fürge, bátor és kitartó. Lenyűgöző a kecsessége és az eleganciája. Sokszor tüzes vérmérsékletéhez érzékeny természet járul. A vele való bánásmódhoz ösztönös megérzés, finom érzék szükséges.
Magasba ívelő, nemes tartású nyakával és kifejező fejével az arab telivér a különösen előkelő fajták közé tartozik. Számos kitűnő tulajdonsága ellenére az arab ló sajnos nem minden versenyágra alkalmas.

A faj eredete: Harcos eredet:
Az arab telivér, mint a neve is mutatja Keletről származik. A kemény sivatagi élet, amelyek során a lovaknak a számukra tulajdonképpen emészthetetlen teveeledelt kellett fogyasztaniuk, az arab telivért különlegesen ellenálló képességgel ruházza fel. A nomádok és a harcosok biztos lépésű, gyors és kitartó lovat tenyésztettek ki, amely lovasával hihetetlenül hosszú útszakaszokat tud gyors vágtában megtenni, s kivételesen igénytelen és szívós volt.

Ősidők óta:
Úgy tűnik, az arab ló ősidők óta él Keleten. A keresztes hadjáratok során sok arab ló került Európába. A következő évszázadok folyamán az egész kontinensen elterjedt. A modern arab telivér különböző keresztezések révén fejlődött ki.

Minden fajok atyja???
Ma szinte minden könnyű ló ereiben arab vér folyik. Az arab telivér legfontosabb alapítója a világ lófajtáinak, és figyelemre méltó dominanciát mutat az öröklődés folytában. Az évszázadok során számos fajta nemesítéséhez használták fel. Különös jelentőségű az angol telivér kialakulásában játszott szerepe. A 17. és 18. században három híres arab mén, minden telivér őse került Franciaországba: Byreley Tuck Törökországból, a tulajdonképpen arab-berber Godolphin Arabian, és a híres Darley Arabian. Ezek a csődörök a kancák százait termékenyítették meg. A csikók némelyike maga is híres mén lett.
Az angol telivér kialakulásával azonban az arab telivér tenyésztése megszakadt Európában. Szerencsére egyes szenvedélyes tenyésztők új vérvonalakat hoztak be, és ismét elkezdték a tenyésztést. Az arab telivérnek ma ismét sok rajongója akad.

Az arab telivér eredetileg valószínűleg Türkmenisztánból származik. Onnan terjedt el Észak-Afrikában és Egyiptomban. A beduinok időszámításunk után 150 körül kezdték el az arab telivérek tenyésztését az Arab-félszigeten.

Küllem:
Az arab telivérnek száraz feje van magas homlokkal: a halánték világosan kirajtolódik, az ereket könnyen ki lehet tapintani a bőr alatt. A fülek finoman formáltak, egymástól távol állnak. Nagy, kerek szemei állandóan mozgásban vannak. Az orrnyereg rövid, gyakran konkáv, igen érzékeny orrban végződik, nagy, erősen táguló orrlyukakkal.
Mély, széles mellkasa van, rövid háta és könnyedén ívelt, vagy egyenes farka. Magasan tűzött és magasan hordott farka fajtája jellegzetessége. Lábai finoman és erőteljesek, hosszú és egyenes ugróízületekkel.

Marmagassága: 148-153 cm
Szín: A tarkán kívül minden szín megengedett, leginkább elterjedt a szürke.
Jellem: Inkább élénk temperamentuma ellenére az arab telivér rendkívül szelíd, és könnyen idomítható; mindazonáltal nem kevés finom ujjbegyérintésre van szüksége.
Az arab telivér rengeteg energiával bíró, vaskos és mozgékony ló.
Mivel nagyon gyors, versenyeken is gyakran szerepel. Járása azonban lapos, ezért díjlovaglásra nem a legalkalmasabb. Az ugrás sem tartozik az erősségei közé, mivel nincs hozzá kellő ugróereje. Azonban kitűnő terepló, és a távolsági lovasok nagy becsben tartják
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

anettkah@freemail.hu

(Anikah, 2008.12.07 16:30)

Milyen cépek!!!!