Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kólika

A ló leggyakoribb betegsége a bélsárpangás, avagy a köznapi nyelvén kólika. A betegség általában heves hasi fájdalommal jár, maga a szó jelentése is hasi fájdalom. Minden korú és típusú lovakat megtámadhat. A lovaknak nem csak kellemetlen, hanem elég súlyos is lehet, így, ha jelét látjuk a kólikának, azonnal hívjunk orvost! A ló nem eszik, hasát nézegeti, kapar. Erősebb görcsök szemmel láthatóak a hasfalon, leizzad, sőt súlyosabb esetben hempereg, vergődik. Utóbbit mindenféleképpen meg kell akadályozni, mert könnyen bélcsavarodást kaphat. A trágyája normál esetben sárgásbarna színű, puha, de egybeálló gombócokból áll, és felületét fényes nyálka borítja. Bélsárpangás esetén ehhez képest színe sötétebb, kemény száraz bogyókat tartalmaz.
A kólika tulajdonképpen emésztési zavar. A kólikát kiválthatja a rossz táplálék, felfórosodott fű, gyors habzsolás, férgek, megpenészedett széna stb.

A kólikás ló:
-gyötrődik
-kapál
-lefekszik.
-felkel és lefekszik.
-többször megnézi a lágyékát.
-a felső ajkát "fölgöndöríti".
-nekifarol egy saroknak.
-hasát rúgja.
-feszített testtartással áll mintha pisilni próbálkozna.
-24 órája nincs ürülék.

A legtöbb kólika orvosilag sikeresen gyógyítható, de az esetek 5-10%-a válságos és sebészeti beavatkozást igényel. Nehéz megállapítani, hogy melyik kólikás eset melyik kategóriába tartozik, mert a korai stádiumban ugyanolyan klinikai tüneteket mutatnak. Fontos, hogy azonnal felismerjük a betegséget!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.