Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Orlov ügető:

Oroszország lótenyésztése a forradalom előtt a földbirtokos arisztokrácia kezében volt.Az orlov ügetőt a krenovi ménes gazdája,a híres lótenyésztő,Alekszej Orlov gróf hozta létre. Amellett,hogy ügető versenylónak tenyésztették,fogatlóként,illetve a mezőgazdasági lóállomány javítására is használták.

-Tenyésztés:

A tenyésztési programot Orlov 1778ban kezdte egy szürke arab ménnel,Smetankával,mely számos kancát fedezett. Smetanka és egy dán kanca fia,Polkan I lett az apja a fajta alapító ménjének Bars I-nek(sz.:1784),melynek anyja egy fakó holland kanca volt. Arab,holland,dán és angol félvéreket fedezett. A kívánt típust az alapító ménre való beltenyésztéssel érték el. Rendszeres teljesítményvizsgálat és versenyeztetés alapján javították a fajtát. Orlov néha telivérekkel kereszteztette a fajtát. Az utódok gyorsabbak voltak,de kevésbé hasznosak.
A fajta létszáma folyamatosan csökken,sok lovat adnak el külföldre...

-Jellemző tulajdonságok:

Az orlov magas,künnyű felépítésű fajta,jól izmolt,testrészei arányosak. Marmagasságuk kb 170cm körül van. Mozgásuk lendületes,akciós. Gyors,kitartó,hosszú távon is megbízhtaó,szilárd,erős szervezetű fajta.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.