Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szívroham

A lovak váratlan halála szörnyű esemény, de még szörnyűbb, mikor lovaglás közben történik meg. Szerencsére a hirtelen halál a sportlovaknál ritka esemény. Ugyanakkor a szívroham nemcsak nem csak a fokozott igénybevételű versenylovakat kaphat el. Amikor váratlanul meghal a látszólag egészséges ló, gyakorlat közben, az feltehetőleg vérzés miatt történik. A hirtelen halál sokszor az artéria sérülésének tulajdonítható, amelyet akár vérparazita is okozhat.

Megfigyelhető, hogy ha egy ér gyenge, akkor az érfal szakadása leggyakrabban testmozgás közben következik be, mert ilyenkor a legnagyobb benne a nyomás. Amikor a ló szíve munka közben gyorsabban ver, akkor a nyomás az artériákban drámaian megnő, ami potenciálisan előidézheti a gyenge érfal repedését. Gyors testmozgás közben a lovak ereiben sokkal nagyobb a nyomás, mint emberekben. Ez talán részben megmagyarázza, hogy látszólag egészséges lovak mért halnak meg.

Lovaknak általában igen egészséges szívük van. Nekik nincs velük született, vagy öröklött szív-problémáik, mint a macskáknak, kutyáknak vagy az embereknek. A szívrohamot a szív szabálytalan ritmusa (szívkamrai fibrillálás) idézi elő, amelynek eredményeként teljesen legyengül, és az oxigénnel telített vér az agyba sem megfelelően jut el. Mikor az agy oxigén telítettsége kifogy, elpusztul az állat. A halál után nincs nyilvánvaló változás a szívben.

Kívülről nem igazán vehető észre, hogy mikor és hol fogja a szívroham utolérni a lovat, de utalhat rá a magas testhőmérséklet, az alacsony oxigén szint. Sajnos még nem látjuk teljesen tisztán az indító okokat, sőt előzetes klinikai jeleket sem lehet sokszor felfedezni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szia

(Niki&Gabó, 2011.02.19 12:03)

Nagyon szép az oldid!
Nevezhetsz vele a honlapversenyemre ha akarsz!
http://www.mindenamialovak.eoldal.hu/cikkek/honlapverseny--/honlapverseny----.html

dorpet@citromail.hu

(Kovács Eszter, 2008.07.05 17:20)

úristen de durva.....:S