Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Előkészítés: ilyenkor a ló előrenyújtja a fejét és a nyakát, hogy jól tudja megbecsülni az akadályt, és az ugrás helyét megválasztani. Ezzel egyidőben az egyik első lábára helyezi a testsúlyát, így biztosítva a tökéletes alátámasztást. A far süllyedése annál mélyebb, minél magasabb az akadály. Az első láb megterhelése után az átlós hátsó láb ér a földre, majd a másik hátsóláb földre érkezése következik.

Elugrás: a ló a súlypontját teljesen hátra helyezi, izmait megfeszíti és ellöki magát a földtől.

Lebegés: az elrugaszkodás pillanatában a ló hátsó lábai kinyúlnak, ezáltal lebegő helyzetbe kerül. Háta felfelé ível, nyaka teljesen ki van nyújtva, ami az egyensúlyt biztosítja. Az első lábai teljesen fel vannak húzva. A lebegés során a nyak és a hát törés nélküli ívet ír le. Az ugrás ívének legmagasabb pontjától a testsúly már előre helyeződik.

Földreérés: a földreérés a „kereső” láb talajra helyezésével kezdődik, ilyenkor a terhelés a talajra érkező lábra helyeződik. A hátsó lábak teljesen a has alá vannak húzva. A talajt érő végtag kicserélődik a másik első lábra, és ellökést végez a vágta folytatásához.

Továbbhaladás: a hátsó lábak földre érése előtt a súlypont hátrahelyeződik, és a hátsó láb veszi át a terhet, amely az első lépése a következő vágtaugrásnak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

2316 tököl

(zozesszór, 2012.08.29 12:47)

szerintegv ługruzgvghjrfjghef ufds g zgsfzegf gfzfdszfhgehgdcbvmfjdz fgdsbvhdv vdhjgfjdsfbvhbvbcnvgdf dvfgtdsfv dfvgdkvđ hvrdgv rghidhns fhjkgffdghg,fdgf,,,gfgh,zkfgthjrhjfvfdg fdghjfkhjbv,fghbvjfbgjhgbhjgfdb